Home » D:News » Cel mai urât mirositor fruct din lume: durianul! Oamenii de ştiinţă încearcă să-i afle „secretele chimice”

Cel mai urât mirositor fruct din lume: durianul! Oamenii de ştiinţă încearcă să-i afle „secretele chimice”

Publicat: 30.11.2012
Durianul este numit, în sud-estul Asiei, „regele fructelor”, dar oamenii din alte părţi ale lumii îl consideră, cel mai adesea, extrem de scârbos, din cauza mirosului său. Chimiştii au reuşit, recent, să identifice câteva dintre substanţele care contribuie la aroma sa cu totul specială.

Atât de pătrunzător şi greţos este mirosul durianului, încât în multe mijloce de transport din ţările asiatice este interzisă urcarea cu asemenea fructe.

În metroul din Singapore este interzisă urcarea cu fructe de durian.

Cei care reuşesc să treacă peste sila provocată de miros şi să guste efectiv din durian au adesea o mare surpriză, deoarece gustul lui poate fi mult mai savuros decât s-ar putea crede, judecând după miros.

Fructul are un miez cremos, gălbui, cu o aromă specifică, pe care unii o adoră, iar alţii n-o pot suporta. 

Miezul galben, cremos, al durianului, cu o aromă particulară, este considerat de unii delicios, iar de alţi dezgustător.

Mirosul lui este asemănat de unele persoane cu cel al cepei stricate şi, fiind foarte intens, le provoacă pur şi simplu greaţă.

Durianul este şi un fruct misterios din punct de vedere ştiinţific: are o compoziţie chimică extrem de complexă, iar oamenii de ştiinţă sunt departe de a-i fi descifrat secretele.

Cercetări anterioare identificaseră în durian peste 200 de substanţe volatile, dar nu se ştia care dintre acestea contribuie la mirosul său caracteristic.

Un nou studiu, realizat de cercetătorii de la American Chemical Society şi publicat  în Journal of Agricultural and Food Chemistry a identificat 41 de compuşi puternic odoranţi, dintre care 24 nu mai fuseseră identificaţi pînă atunci în compoziţia durianului.

Printre aceştia se găsesc compuşi asociaţi cu mirosurile fructat, dulceag şi de ceapă care alcătuiesc amestecul de „arome” specific durianului. Moleculele asociate cu „nota” de ceapă aparţin unei clase de compuşi rareori identificaţi anterior în alimente, iar patru dintre substanţele nou-descoperite în durian erau complet necunoscute anterior oamenilor de ştiinţă.

Sursa: EurekAlert!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cum s-a vândut comuniştilor masonul şi marele scriitor Sadoveanu. Apoi a asistat impasibil la închiderea în puşcării „a fraţilor săi”
Cum s-a vândut comuniştilor masonul şi marele scriitor Sadoveanu. Apoi a asistat impasibil la închiderea în puşcării ...
Cum explică oamenii de știință legătura dintre depresie și temperatura corpului?
Cum explică oamenii de știință legătura dintre depresie și temperatura corpului?
Ucraina acuză Google că ar fi dezvăluit poziția unor obiective militare
Ucraina acuză Google că ar fi dezvăluit poziția unor obiective militare
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang
Quincy Jones, omul care știut să facă totul mai bine decât oricine altcineva din divertisment. Producătorul lui Michael Jackson și al lui Frank Sinatra
Quincy Jones, omul care știut să facă totul mai bine decât oricine altcineva din divertisment. Producătorul lui Michael ...
Consumul de alcool la animale ar fi mai frecvent decât s-a crezut până acum
Consumul de alcool la animale ar fi mai frecvent decât s-a crezut până acum
DESCOPERĂ.ro, alegerea numărul 1 pentru pasionații de Știință și Tehnologie din România!
DESCOPERĂ.ro, alegerea numărul 1 pentru pasionații de Știință și Tehnologie din România!
Sarcina poate trezi virusuri străvechi din ADN
Sarcina poate trezi virusuri străvechi din ADN
Cardiologul Stanislav Rurac vorbește despre dieta pentru o inimă sănătoasă: „SĂ BEM SAU NU vin roșu și cafea” | Altceva cu Adrian Artene
Cardiologul Stanislav Rurac vorbește despre dieta pentru o inimă sănătoasă: „SĂ BEM SAU NU vin roșu și cafea” ...
Știai că gustul mâncării depinde de cum este tăiată?
Știai că gustul mâncării depinde de cum este tăiată?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre arta modernă și arta contemporană?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre arta modernă și arta contemporană?
Astronomii au descoperit una dintre stelele cu cea mai rapidă rotație din Univers
Astronomii au descoperit una dintre stelele cu cea mai rapidă rotație din Univers
Lemnul de santal, apreciat de întreaga lume pentru aromă, în pericol
Lemnul de santal, apreciat de întreaga lume pentru aromă, în pericol
Sex protejat pentru pescăruși? Orașul care vrea să le administreze păsărilor pilula contraceptivă
Sex protejat pentru pescăruși? Orașul care vrea să le administreze păsărilor pilula contraceptivă
O boală cauzată de implanturile mamare a devenit tot mai răspândită
O boală cauzată de implanturile mamare a devenit tot mai răspândită
Lucreţiu Pătrăşcanu, comunistul care nu semăna deloc cu „parveniţii” din PCR
Lucreţiu Pătrăşcanu, comunistul care nu semăna deloc cu „parveniţii” din PCR
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină