Home » D:News » Cel mai urât mirositor fruct din lume: durianul! Oamenii de ştiinţă încearcă să-i afle „secretele chimice”

Cel mai urât mirositor fruct din lume: durianul! Oamenii de ştiinţă încearcă să-i afle „secretele chimice”

Publicat: 30.11.2012
Durianul este numit, în sud-estul Asiei, „regele fructelor”, dar oamenii din alte părţi ale lumii îl consideră, cel mai adesea, extrem de scârbos, din cauza mirosului său. Chimiştii au reuşit, recent, să identifice câteva dintre substanţele care contribuie la aroma sa cu totul specială.

Atât de pătrunzător şi greţos este mirosul durianului, încât în multe mijloce de transport din ţările asiatice este interzisă urcarea cu asemenea fructe.

În metroul din Singapore este interzisă urcarea cu fructe de durian.

Cei care reuşesc să treacă peste sila provocată de miros şi să guste efectiv din durian au adesea o mare surpriză, deoarece gustul lui poate fi mult mai savuros decât s-ar putea crede, judecând după miros.

Fructul are un miez cremos, gălbui, cu o aromă specifică, pe care unii o adoră, iar alţii n-o pot suporta. 

Miezul galben, cremos, al durianului, cu o aromă particulară, este considerat de unii delicios, iar de alţi dezgustător.

Mirosul lui este asemănat de unele persoane cu cel al cepei stricate şi, fiind foarte intens, le provoacă pur şi simplu greaţă.

Durianul este şi un fruct misterios din punct de vedere ştiinţific: are o compoziţie chimică extrem de complexă, iar oamenii de ştiinţă sunt departe de a-i fi descifrat secretele.

Cercetări anterioare identificaseră în durian peste 200 de substanţe volatile, dar nu se ştia care dintre acestea contribuie la mirosul său caracteristic.

Un nou studiu, realizat de cercetătorii de la American Chemical Society şi publicat  în Journal of Agricultural and Food Chemistry a identificat 41 de compuşi puternic odoranţi, dintre care 24 nu mai fuseseră identificaţi pînă atunci în compoziţia durianului.

Printre aceştia se găsesc compuşi asociaţi cu mirosurile fructat, dulceag şi de ceapă care alcătuiesc amestecul de „arome” specific durianului. Moleculele asociate cu „nota” de ceapă aparţin unei clase de compuşi rareori identificaţi anterior în alimente, iar patru dintre substanţele nou-descoperite în durian erau complet necunoscute anterior oamenilor de ştiinţă.

Sursa: EurekAlert!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cea mai nouă metodă prin care autoritățile vor să încurajeze renunțarea la fumat
Cea mai nouă metodă prin care autoritățile vor să încurajeze renunțarea la fumat
Arheologii au scos la lumină noi indicii despre Templul Mortuar al Reginei Hatșepsut
Arheologii au scos la lumină noi indicii despre Templul Mortuar al Reginei Hatșepsut
Astronomii au descoperit sute de găuri negre „ascunse” în Univers. Câte alte miliarde ar mai putea exista?
Astronomii au descoperit sute de găuri negre „ascunse” în Univers. Câte alte miliarde ar mai putea exista?
Vești proaste pentru călătoriile interstelare! Navele spațiale ar putea pierde contactul cu Pământul
Vești proaste pentru călătoriile interstelare! Navele spațiale ar putea pierde contactul cu Pământul
Mega-evenimentul care ar fi reumplut Marea Mediterană în urmă cu 5 milioane de ani
Mega-evenimentul care ar fi reumplut Marea Mediterană în urmă cu 5 milioane de ani
Cele mai frecvente greșeli în timpul examenelor de matematică și cum să le eviți (P)
Cele mai frecvente greșeli în timpul examenelor de matematică și cum să le eviți (P)
De unde provin piesele din mozaicul lui Alexandru cel Mare? Iată ce arată cele mai noi analize!
De unde provin piesele din mozaicul lui Alexandru cel Mare? Iată ce arată cele mai noi analize!
102 ani mai târziu, Nosferatu de atunci și Nosferatu de acum
102 ani mai târziu, Nosferatu de atunci și Nosferatu de acum
Robert Eggers, regizorul filmului Nosferatu. „Cu cât încerci mai mult să te îndepărtezi de întuneric, cu atât mai mult întunericul este chiar în spatele tău”
Robert Eggers, regizorul filmului Nosferatu. „Cu cât încerci mai mult să te îndepărtezi de întuneric, cu atât mai ...
Primul chatbot din lume, ELIZA, a fost „reînviat” folosind cod vechi de 60 de ani
Primul chatbot din lume, ELIZA, a fost „reînviat” folosind cod vechi de 60 de ani
Este oficial: un sondaj global confirmă că lumea are încredere în știință!
Este oficial: un sondaj global confirmă că lumea are încredere în știință!
Test de cultură generală. Care este cel mai scump lichid din lume?
Test de cultură generală. Care este cel mai scump lichid din lume?
„Majoronul”, particula bizară care ar putea explica cele mai mari mistere ale Universului
„Majoronul”, particula bizară care ar putea explica cele mai mari mistere ale Universului
O pisică a avut parte de voiajul vieții sale după ce a fost uitată în cala unui avion
O pisică a avut parte de voiajul vieții sale după ce a fost uitată în cala unui avion
Unul dintre cei mai culţi domni ai Ţării Româneşti
Unul dintre cei mai culţi domni ai Ţării Româneşti
OpenAI şi SoftBank își unesc forțele într-un proiect masiv de infrastructură pentru inteligenţa artificială
OpenAI şi SoftBank își unesc forțele într-un proiect masiv de infrastructură pentru inteligenţa artificială
Doar jumătate de felie de bacon pe zi poate crește riscul de demență
Doar jumătate de felie de bacon pe zi poate crește riscul de demență
„Victorie monumentală” pentru Prințul Harry împotriva tabloidelor din Marea Britanie
„Victorie monumentală” pentru Prințul Harry împotriva tabloidelor din Marea Britanie